Φωτιά εν κινήσει. Τι κάνω;

//Φωτιά εν κινήσει. Τι κάνω;

Ποιες θα πρέπει να είναι οι πρώτες κρίσιμες και άμεσες ενέργειες ώστε να περιοριστεί το μέγεθος της ζημιάς, σε περίπτωση φωτιάς;

Οι πιθανότητες να ξεσπάσει πυρκαγιά σε ένα αυτοκίνητο όσο βρίσκεται εν κινήσει μπορεί να είναι πολύ μικρές, ωστόσο δεν είναι τελείως ασήμαντες για να τις αγνοήσουμε, καθώς σε περίπτωση εκδήλωσης του φαινομένου, μπαίνει σε ρίσκο ακόμα και ή ίδια μας η ζωή. Συνεπώς καλό θα είναι να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που σας συμβεί, αλλά και πώς θα πρέπει να έχετε προετοιμαστεί εκ των προτέρων. Ποιες θα πρέπει να είναι οι πρώτες κρίσιμες και άμεσες ενέργειες ώστε να περιοριστεί το μέγεθος της ζημιάς, τι μπορεί να προκαλέσει τη φωτιά, αλλά και πως θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι;

Η νομοθεσία έχει θέσει συγκεκριμένα στάνταρ για τους πυροσβεστήρες αυτοκινήτου και σύμφωνα με αυτά θα πρέπει να είναι τύπου Ι, ξηράς κόνεως (σκόνης) κατάλληλος για κατηγορία πυρκαγιάς A με κατασβεστική ικανότητα (προέρχεται από στερεά καύσιμα υλικά, όπως πλαστικά, υφάσματα κ.τ.λ.), B με κατασβεστική ικανότητα 34Β (προέρχεται από υγρά καύσιμα, όπως βενζίνη, λάδι, πετρέλαιο κ.τ.λ.), και  C προέρχεται από αέρια καύσιμα, όπως γκάζι, φυσικό αέριο κ.τ.λ.) και για ηλεκτρικό ρεύμα τάσης έως 1000V.  Πέρα από τη νομοθεσία οι πυροσβεστήρες για τα αυτοκίνητα είναι συγκεκριμένου τύπου λόγω των ιδιοτήτων τους και δεν μπορούν να αντικατασταθούν από άλλους οικιακής χρήσεως, οι οποίοι δεν είναι εξίσου αποτελεσματικοί. Εξίσου σημαντικό είναι ο πυροσβεστήρας να είναι και λειτουργικός. Για να είστε σίγουροι λοιπόν, πως αν τον χρειαστείτε θα είναι αποτελεσματικός, είναι απαραίτητη η συντήρησή του ετησίως από κάποιον ειδικό, ενώ θα πρέπει και ανά πέντε χρόνια να αντικαθίσταται η σκόνη που βρίσκεται μέσα του. Τέλος ο πυροσβεστήρας θα πρέπει να είναι σε σημείο που έχετε άμεση πρόσβαση, δηλαδή μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου και σε σημείο που μπορείτε να τον πιάσετε άμεσα, π.χ. κάτω από το κάθισμα και σε καμία περίπτωση κάπου κρυμμένο στο χώρο αποσκευών.

 Θα πρέπει να επικρατεί ψυχραιμία, αφού η ψυχραιμία που θα δείξετε μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη, ακόμα και για την ίδια σας τη ζωή.
Συνεπώς αν δείτε φλόγες στο αυτοκίνητό σας το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να λειτουργήσετε ψύχραιμα και να εκτιμήσετε την κατάσταση. Εξάλλου ακόμα και αν υποθέσουμε πως η φωτιά είναι έντονη και δυνατή, σε κάθε περίπτωση έχετε τον απαραίτητο χρόνο ώστε να αντιδράσετε και να θέσετε εαυτόν εκτός κινδύνου. 

Αιτίες που προκαλούν πυρκαγιά

Λίγο ή πολύ, όλοι μας γνωρίζουμε τις πιθανότερες αιτίες που μπορεί προκαλέσουν πυρκαγιά στο αυτοκίνητο: Διαρροή καυσίμου ή βραχυκύκλωμα είναι οι βασικοί παράγοντες.  Η πρώτη περίπτωση είναι η συνηθέστερη και συμβαίνει κυρίως όταν υπάρχει διαρροή καυσίμου στον χώρο των μηχανικών μερών, το οποίο έρχεται σε επαφή με τα πυρωμένα μέταλλα, κάτι το οποίο προκαλεί την ανάφλεξη του καυσίμου. 
Η δεύτερη, του βραχυκυκλώματος, συμβαίνει συνήθως από γυμνά καλώδια κοντά στην μπαταρία ή στο δυναμό ή που έρχονται σε επαφή με κάποιο μέταλλο και δημιουργείτε σπινθήρας. 
Φυσικά υπάρχουν και άλλες αιτίες, πολύ πιο σπάνιες όπως η υπερθέρμανση των φρένων.

Ποια μέρη του αυτοκινήτου είναι τα πιο εύφλεκτα

Με εξαίρεση το ρεζερβουάρ του καυσίμου, που αποτελεί κυριολεκτικά «βόμβα», ωστόσο είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο που είναι σχεδόν αδύνατο να ανατιναχτεί, τα περισσότερα μέρη του αυτοκινήτου μπορούν εύκολα να «αρπάξουν». Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα ελαστικά, τα υφάσματα στην καμπίνα, αλλά και τα πλαστικά του ταμπλό. 
Τα πλέον εύκολα να καούν μέρη του αυτοκινήτου είναι τα υφάσματα και τα πλαστικά. Γι αυτό και χρησιμοποιούμε ειδικό πυροσβεστήρα, που έχει φτιαχτεί ειδικά για να κατασβήνει υλικά σαν αυτά.

Τι κάνω σε περίπτωση που πιάσει το αυτοκίνητό μου φωτιά;

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι πως στα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου βρίσκονται πολλά εύφλεκτα υλικά τα οποία βοηθούν στη διάδοση της φωτιάς, ωστόσο πριν εκδηλωθεί η φωτιά δίνει τα προειδοποιητικά της σημάδια, όπως καπνό και μυρωδιά καμένου. 
Αρχικά χωρίς πανικό πρέπει να ακινητοποιήσετε άμεσα το όχημά σας και να σβήσετε τον κινητήρα, ενώ παράλληλα με αυτό θα πρέπει να εντοπίσετε από πού προέρχεται η φωτιά. Aν η φωτιά είναι μικρή και ουσιαστικά βλέπετε μόνο καπνούς, τότε χρησιμοποιήστε τον πυροσβεστήρα του αυτοκινήτου απευθείας στην εστία. Ψεκάστε την περιοχή και απομακρυνθείτε, μέχρι να είστε σίγουροι ότι έσβησε. Αν, όμως, έχετε εξαρχής να αντιμετωπίσετε φλόγες, απομακρυνθείτε αμέσως και προσπαθήστε από μεγάλη απόσταση να κατασβέσετε τη φωτιά, αν αυτό είναι δυνατό, αλλιώς απλά απομακρυνθείτε.
Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να μην ανοίξετε τελείως το καπό του αυτοκινήτου, καθώς ο αέρας θα οξειδώσει τη φωτιά με αποτέλεσμα να φουντώσει απότομα και έντονα. Αντά αυτού σηκώστε ένα δάχτυλο το καπό τοποθετήστε από εκεί το ακροφύσιο του πυροσβεστήρα και ψεκάστε από τη χαραμάδα που θα δημιουργηθεί. Τέλος εφόσον η φωτιά προέρχεται από το χώρο που βρίσκεται το ρεζερβουάρ, τότε απομακρυνθείτε άμεσα και καλέστε την πυροσβεστική.

Πηγή Autotriti.gr

2020-06-08T14:10:21+03:00