• 211 10 27 000

Ξέρατε ότι εάν έχετε ακόμα σταθερό κοτσαδόρο δεν θα περάσετε ΚΤΕΟ;

  • Αρχική
  • Νέα - Άρθρα
  • Ξέρατε ότι εάν έχετε ακόμα σταθερό κοτσαδόρο δεν θα περάσετε ΚΤΕΟ;
Ξέρατε ότι εάν έχετε ακόμα σταθερό κοτσαδόρο δεν θα περάσετε ΚΤΕΟ;

Το ξέρατε ότι όσοι εκ των ιδιοκτητών οχημάτων φέρουν κοτσαδόρους σταθερούς κοτσαδόρους θα πρέπει να τους αντικαταστήσουν με αναδιπλούμενους ή αποσπώμενους; Πράγματι από την 1η Νοεμβρίου του 2020 υπάρχει η νέα νομοθεσία που το υπαγορεύει καταργώντας προηγούμενη ρύθμιση που το επέτρεπε.

Αφορμή για το ρεπορτάζ στάθηκε το γεγονός ότι πολλά είναι τα οχήματα στους δρόμους που φέρουν σταθερούς κοτσαδόρους προκειμένου να έλκουν τα ρυμολοκούμενα (τρέιλερ, μπαγκαζιέρα, τροχόσπιτο κλπ) και προφανώς δεν έχουν ενημερωθεί για την διάταξη. Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι εάν ο κοτσαδόρος δεν αντικατασταθεί, το αυτοκίνητο πλέον δεν μπορεί να περάσει από ΚΤΕΟ και ο οδηγός υποχρεούται να πάει για επανέλεγχο σε ένα μήνα.

Στο μεταξύ η αντικατάσταση τους δεν είναι μια απλή υπόθεση εργασίας, αφού το κόστος αντικατάστασης ξεκινάει από 200 ευρώ. Επιπρόσθετα με απόφαση του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (ΦΕΚ 99/Β’/18.01.2021) το οποίο τροποποιήθηκε από το ΦΕΚ  4966/Β’/27.10.2021 από τις 27/09/2022 και έπειτα, θα πρέπει όσοι οδηγοί κατέχουν ρυμουλκούμενο (τρέιλερ, μπαγκαζιέρα, τροχόσπιτο κλπ) να προμηθευτούν άδεια αλλά και πινακίδες κυκλοφορίας για το ρυμουλκούμενό τους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) απαγορεύεται η έλξη ρυμουλκούμενου από το όχημά μας, χωρίς να μας έχει χορηγηθεί το ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης (άδεια ρυμούλκησης) από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου συγκοινωνιών.

Επίσης σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (άρθρο 94, παράγραφος 5) απαιτείται δίπλωμα κατηγορίας Β+Ε για τα σύνολα συζευγμένων οχημάτων (συρμοί ή αρθρωτά οχήματα) που αποτελούνται από ρυμουλκό όχημα της κατηγορίας Β και από ρυμουλκούμενο, όταν το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος του συνόλου υπερβαίνει τα 3.500 χλγ. ή το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος του ρυμουλκούμενου υπερβαίνει το βάρος του έλκοντος οχήματος κενού.

Μάλιστα όταν ο οδηγός στερείται δίπλωμα οδήγησης κατηγορίας Β+Ε, τιμωρείται με φυλάκιση από ένα (1) έως δώδεκα (12) μήνες και χρηματική ποινή τουλάχιστον 146,50 €, (παράγρ. 5 άρθρου 94 Κ.Ο.Κ.) Επίσης επιβάλλεται η ακινητοποίηση του οχήματος και η παραλαβή του από άλλον οδηγό, κάτοχο του παραπάνω διπλώματος, καθώς και σύνταξη δελτίου μηνύσεως στον ιδιοκτήτη όταν συντρέχει η περίπτωση παραχώρησης του οχήματος σε άτομο στερούμενο διπλώματος οδήγησης ο οποίος τιμωρείται με φυλάκιση από ένα (1) έως (6) μήνες (άρθρο 99 Κ.Ο.Κ.).

Πηγή: caroto.gr

ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ